Wie is de vrouw achter de titel burgemeester?

Wie is de vrouw achter de titel burgemeester?

Voor en door ondernemers

Op 2 oktober ging burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans in het Osse gemeentehuis met tien startende ondernemers in gesprek. Er werden ervaringen uitgewisseld, adviezen gegeven en connecties gelegd. Maar aan het einde van de bijeenkomst bleven de persoonlijke vragen over. Wie is de burgemeester en wat voor een persoon schuilt er achter de ketting? Aanleiding voor Wobine om speciaal voor deze deelnemers van Starters Succes Oss Bernheze extra tijd vrij te maken om dieper in te gaan op mens en motivatie.

Rode draad in haar leven
Wobine nam haar toehoorders aan de hand van een Powerpoint presentatie mee in haar verhaal. Veel keuzes die we in ons leven maken, maken vanuit onze opvoeding. Wobine is opgegroeid met de visie ‘wees onafhankelijk en pak je eigen verantwoordelijkheid’. Wellicht dat ze hierdoor ook zo houdt van nieuwe ervaringen. Wist jij bijvoorbeeld dat zij een hele periode in Amerika heeft gewoond? Dat ze een studie Bedrijfskunde heeft afgerond en 17 jaar op de hogeschool Avans heeft gewerkt? Daarnaast is Wobine al jong moeder geworden, waardoor ook veel werd bepaald door het moederschap. “Van het woord carrière ben ik nooit warm geworden. Ik wil iets doen waar ik achter sta.” Het gaat Wobine vooral om het helpen bij het ontwikkelen van de goede kanten van mensen en ze houdt ervan om nieuwe talenten te ontdekken.

Burgemeester worden?
Hoe ze op de functie van burgemeester terecht kwam, past helemaal in dat plaatje. Wobine: “Toen deze functie voorbij kwam, dacht ik meteen: dit wil ik! Als jonge moeder in Eindhoven heb ik gezien wat er gebeurde met massaontslagen bij Daf en Philips. Ik zag soortgelijke dingen met MSD en andere Osse bedrijven gebeuren. Ik weet wat dat betekent voor mensen, voor gezinnen. Ik wilde graag een bijdrage leveren aan een nieuwe toekomst voor de mensen in deze gemeente. Als burgemeester kun je echt een beweging op gang brengen, talenten aanboren, mensen het vertrouwen geven dat ze meer in zich hebben dan ze zelf beseffen.

Belang van samenwerking
“De gemeente kan in deze tijd echt niet meer alles voor de burgers verzorgen. Maar we willen wel dat de burgers en ondernemers zelf hun kansen kunnen pakken en voor zichzelf zorgen. Daarvoor is gerichte samenwerking nodig tussen de overheden, onderwijs en bedrijfsleven. Die samenwerking vind ik erg belangrijk. ”Oss is vanuit historisch oogpunt gezien altijd een werkstad geweest. De stad heeft veel tegenslagen gekend, maar de bewoners zijn steeds weer opnieuw begonnen. ‘Niet zeuren, maar gewoon doen!’ dat is de kracht van Ossenaren. Kijk maar eens wat voor goede ideeën hier zijn ontstaan; van vleesverwerker tot blikjesfabriek naar pillenfabrikant. Ik heb veel respect voor dit soort ondernemers die weten om te gaan met hun verantwoordelijkheid en risico’s aandurven.”

Mooi Oss
“Daarnaast zijn de Osse bewoners betrokken mensen en willen ze samen iets moois van de stad maken. Neem als voorbeeld het opgeknapte Bergoss kantoor of het Gengske en de organisatie van evenementen zoals de verlichte optocht of ‘Effe naar Geffen’. Oss is een echte maakstad met een industriële kern. Daarvoor hebben we ook alle middelen zoals een haven, het spoor en een centrale plek in Nederland. Hierdoor zijn grote bedrijven gegroeid. Soms vergeten we wat voor belangrijke logistieke hotspot we zijn en welke mogelijkheden dit voor bedrijven biedt.”

Toekomstvisie
Over de vraag ‘Waar sta je over vijf jaar?’ moet Wobine even nadenken. “Na 25 jaar ‘gejongleerd’ te hebben, heb ik mijn plek gevonden. Het is een heel complete gemeente: met groen en water, mensen met karakter, ondernemend en vernieuwend. Mijn ambitie lijkt heel erg op de Osse. Ik kan hier voorlopig nog vooruit!”

Een beeldverslag van deze ontmoeting kun je op onze Facebook pagina bekijken.

Voel je thuis

Kom sparren of gewoon een praatje maken

Heb je een dringende vraag, een flinke uitdaging of behoefte aan overleg? Kom dan op woensdagmorgen langs bij Dome-X. Je bent welkom om even te sparren. Gewoon een praatje maken of werken aan één van de flexplekken? Ook daarvoor staat de deur open.

Contact en aanmelden

Onze partners

Starters Succes Oss Bernheze wordt mede mogelijk gemaakt door:

Starters Succes Oss Bernheze Partner Gemeente Bernheze Starters Succes Oss Bernheze Partner Kracht van Oss Starters Succes Oss Bernheze Partner Rabobank