‘Ik ben in de huid van mijn doelgroep gekropen’ - Starters Succes

Succesverhaal

Deze ondernemer gingen je voor

“Ik ben Natascha Zegers (50) uit Oss. Met mijn bedrijf ‘Verbinding in Actie’ help ik als verbindingscoach oud-couveusekinderen die vastlopen in hun dagelijkse leven om weer in verbinding te komen met zichzelf, waarna ze makkelijker met anderen de verbinding kunnen aangaan.

Dat de kwestie urgent is, werd nogmaals bevestigd toen ik onlangs de bijeenkomst van Care4Neo, een vereniging die opkomt voor oud-couveusekinderen en hun ouders, bezocht. Daar werden ex-prematuren aan het woord gelaten die achterlopen in hun ontwikkeling. Ze lopen vast op het werk of, breder, op sociaal vlak. Vroeger werden deze te vroeg geboren baby’s in het ziekenhuis in afzondering gehouden van hun ouders omdat de kans aanwezig was dat ze zouden overlijden.

Zo werden de ouders beschermd, maar werd vergeten dat de baby’s in de steek gelaten werden. Dat is een mogelijke oorzaak van hechtingsproblematiek die later in het leven de kop op kan steken. Intussen is er veel veranderd in ziekenhuizen, maar het onderwerp krijgt desondanks steeds meer aandacht van de wetenschap, die in kaart brengt wat er precies gaande is. Want bovenop het genoemde probleem lopen deze baby’s op vaak latere leeftijd tegen hun geestelijke en lichamelijke ontwikkeling aan, die op allerlei vlakken kan stagneren. Een voorbeeld daarvan is het energieniveau. Sommigen zijn snel moe en overprikkeld en moeten hun energie dus goed over de week verdelen.

Als ex-couveusekind herken ik de klachten. Het is één van de redenen waarom ik in de materie gedoken ben en gestart ben met ondernemen om deze doelgroep te ondersteunen. Met mijn bedrijf bouw ik voort op mijn werk als psychosociaal therapeut. Een andere belangrijke reden om te ondernemen is dat ik mijn eigen ideeën en principes in de praktijk kan brengen. ‘Ik doe wat ik zeg en zeg wat ik doe’, is voor mij een belangrijke regel. Ik heb in mijn loopbaan allerlei mooie missies voorbij zien komen, maar in de praktijk zag je er weinig van terug. Zelf wil ik dat anders doen.

In onze sessies ontstond een zoektocht naar het juiste taalgebruik om mijn boodschap over te brengen

Inspireren en motiveren
Ik kwam Starters Succes op het spoor toen ik via het UWV steun kreeg van studenten van Avans Hogeschool bij het maken van een ondernemingsplan. In mijn groepje zat een andere ondernemer die mij op Starters Succes wees. Dat kwam goed uit, want ik zocht meer diepgang met betrekking tot de vraag: hoe maak ik mezelf zichtbaar? Bij Starters Succes heb je professionals én gelijkgestemde ondernemers die je kunnen inspireren en motiveren.

Coach Jasper van Wordragen heeft me geholpen op marketingvlak. Hij hielp me niet alleen bij het vinden van mijn doelgroep, maar stelde ook de vraag: waarom wil die doelgroep eigenlijk hulp? Daarbij keek ik naar mijn eigen ervaringen: waar liep ik als ex-couveusekind tegenaan? In onze sessies ontstond ook een zoektocht naar het juiste taalgebruik om mijn boodschap over te brengen. Jasper spreekt marketingtaal, ik spreek therapeutentaal. Maar welke taal spreekt mijn doelgroep eigenlijk? Daarbij was het zaak me in mijn cliënten te verplaatsen.

Een voorbeeld. Het klinkt wat zwaar als je zegt dat je hulp krijgt van een therapeut. Dus daarom omschrijf ik mijn dienst niet als ‘therapie’, maar als ‘coaching’ en ‘persoonlijke ontwikkeling’. Dat is laagdrempeliger voor diegene die hulp zoekt. Therapie, workshops, trainingen: het valt allemaal onder deze nieuwe paraplu.

Verder heb ik met hulp van Jasper in kaart gebracht waar ik mijn doelgroep kan vinden. Zo heb ik een platform gevonden met algemene informatie over ex-couveusekinderen. Ook kwam ik erachter dat je online snel een gesprek op poten zet: een persoon had mijn bericht op LinkedIn een like gegeven, daarna stuurde ik een persoonlijk bericht en niet veel later zaten we in een videobelgesprek. Offline heb ik huisartsen, fysiotherapeuten en afdelingen neonatologie benaderd.

Creativiteit stroomt
Het ondernemen heeft me al veel gebracht. Mijn creativiteit en positieve energie stromen. De flexibiliteit vind ik heel fijn. Ik kan zelf bepalen waar, wanneer en met wie ik samenwerk. Het is tof om erop uit te trekken en nieuwe contacten te leggen. Nu meer online, straks hopelijk weer meer offline. Ik hoop een succesvol bedrijf op te bouwen waarmee ik anderen help weer in verbinding met zichzelf te komen.”

Voel je thuis

Kom sparren of gewoon een praatje maken

Heb je een dringende vraag, een flinke uitdaging of behoefte aan overleg? Kom dan op woensdagmorgen langs bij Dome-X. Je bent welkom om even te sparren. Gewoon een praatje maken of werken aan één van de flexplekken? Ook daarvoor staat de deur open.

Contact en aanmelden

Onze partners

Starters Succes Oss Bernheze wordt mede mogelijk gemaakt door:

Starters Succes Oss Bernheze Partner Gemeente Bernheze Starters Succes Oss Bernheze Partner Kracht van Oss Starters Succes Oss Bernheze Partner Rabobank Starters Succes Oss Bernheze Partner Dome-X