De aanpak van Rob heeft stabiliteit in het ondernemen gebracht - Starters Succes

Succesverhaal

Deze ondernemer gingen je voor

Aan opdrachten geen gebrek.

Al vóór haar inschrijving bij de Kamer van Koophandel had Janneke haar eerste klus binnen. Janneke: “Ik werkte voorheen altijd op projectbasis. Dan ben je steeds voor een bepaalde periode volle bak aan de slag, maar als het project is afgerond, val je in een gat en moet je op zoek naar iets nieuws. Dat wilde ik veranderen.”

Invulling van het ondernemerschap

Rob vroeg haar wat ze precies wilde bereiken met het traject. Rob: “Over haar vakgebied hoefden we het niet te hebben. Ze verstaat haar vak. Dat zie je op basis van haar CV. Voor een antwoord op haar hoofdvraag moet je bij het begin beginnen. Die vraag gaat namelijk over de invulling van haar ondernemerschap. Als je goed kijkt naar die invulling, kun je pieken en dalen opvangen. Hoeveel uren en op welke dagen wil je werken? Op welke plekken? Aan de hand van dit soort vragen hebben we samen de optimale situatie vastgesteld en hebben we op basis daarvan een aantal opdrachtgevers benaderd voor een langdurige samenwerking.”

De vraag van Janneke gaat over de invulling van haar ondernemerschap. Als je goed kijkt naar die invulling, kun je pieken en dalen opvangen.

Met een scherp oog voor haar kracht en haar kansen in de markt. “Adviseurs zijn er genoeg, maar aan kwaliteitsmanagers is veel behoefte. Veel mkb-bedrijven en kleinere ondernemingen hebben zo’n specialist niet in dienst, maar hebben die vakkennis wel nodig.” Op deze manier zorgden Janneke en Rob voor stabiliteit in het ondernemerschap. Mocht Janneke nog ruimte over hebben, dan kan ze daarnaast projecten oppakken.

Lekker zakendoen

Ook kreeg de ondernemer nog enkele tips over ondernemerschap mee van Rob, die anderhalf jaar geleden zijn eerder verschenen columns bundelde in zijn boek Lekker Zakendoen.

Werk samen
Een rapport komt in samenwerking met de opdrachtgever tot stand. Vraag hem of haar: wat wil je inbrengen? Je hebt die betrokkenheid van de klant nodig om wat te bereiken. Anders verdwijnt je rapport misschien in een la.

Gebruik eenvoudige taal
Gebruik jip-en-janneketaal, zodat iedereen je begrijpt. Veel managers moeten niets hebben van vakjargon. Mensen op de werkvloer ook niet.

Blijf bij jezelf in het ondernemerschap
Als je uitspreekt waar je voor staat en wat je fijn of minder fijn vindt aan de samenwerking, is het prettiger samenwerken. Vraag je altijd af of een opdracht echt bij je past en zeg niet automatisch ‘ja’. Zo kun je in je werk dicht bij jezelf blijven en doen wat je graag doet.

Janneke: “Ik houd niet van pleisters plakken. Als ik bedrijven help met het verbeteren van hun producten en machines, ga ik op zoek naar de oorzaak, zodat we problemen structureel kunnen oplossen. Dat doe ik samen met de mensen op de werkvloer. Ik laat hen zien dat ze klanttevredenheid zelf grotendeels in de hand hebben. Zo ontstaat er een mentaliteitsverandering en gaan dingen vanzelf goed. Ook als ik niet aanwezig ben.”

Zet in op kennis
Ken je product, je markt en je eigen bedrijf. Rob: “Dit gaat vaak mis. Bij ervaren ondernemers én bij bedrijven die een nieuwkomer inwerken. Ervaren ondernemers denken weleens: wat ik voor bedrijf A deed, kan ik goed toepassen op bedrijf B. De kans bestaat echter dat er dan dingen fout gaan. Geen bedrijf is immers hetzelfde. Verdiep je in een nieuwe opdrachtgever, zodat je weet waar je terechtkomt. Andersom geldt ook dat bedrijven nieuwkomers moeten inwerken. ‘Je kunt morgen beginnen’, is een veelgehoorde uitspraak. Vreemd, omdat je simpelweg niets weet over het bedrijf als je pas komt kijken.”

Voel je thuis

Kom sparren of gewoon een praatje maken

Heb je een dringende vraag, een flinke uitdaging of behoefte aan overleg? Kom dan op woensdagmorgen langs bij Dome-X. Je bent welkom om even te sparren. Gewoon een praatje maken of werken aan één van de flexplekken? Ook daarvoor staat de deur open.

Contact en aanmelden

Onze partners

Starters Succes Oss Bernheze wordt mede mogelijk gemaakt door:

Starters Succes Oss Bernheze Partner Gemeente Bernheze Starters Succes Oss Bernheze Partner Kracht van Oss Starters Succes Oss Bernheze Partner Rabobank Starters Succes Oss Bernheze Partner Dome-X