'Mijn coach leerde me een logisch goed ondernemingsplan in elkaar te zetten' - Starters Succes

Succesverhaal

Deze ondernemer gingen je voor

Aangenaam, Dave Maas is de naam. Ik ben 45 jaar, woon in Oss en studeer aan de fotoacademie in Amsterdam. Mijn hart gaat sneller kloppen van kunst! Op dit moment klus ik letterlijk bij als freelance timmerman.

Wat mij dreef om voor mezelf te beginnen? De behoefte om zelf het roer in handen te nemen. Ik wilde niet meer worden gestuurd en in een keurslijf tot mijn pensioen door blijven modderen. Aangezien mijn studie veel tijd en energie kost, moest ik hierin actie ondernemen. Óf stoppen met de opleiding óf stoppen bij mijn laatste werkgever. Het werd het laatste. Met als resultaat dat ik via UWV bij coach Jasper heb aangeklopt.

Wat is het belangrijkste dat ik van mijn coach heb geleerd?

Mijn belangrijkste les was wel het logisch in elkaar zetten van een goed ondernemingsplan. Ondernemen is niet alleen doen, maar ook plannen. Natuurlijk ging en gaat ondernemen niet vanzelf. Zo ben ik al tegen verschillende hindernissen aangeknald. De belangrijkste was wel de administratie. Als je in loondienst werkt, regelt je werkgever alles voor je. Je hoeft nergens rekening mee te houden, maar nu moet je alles bijhouden: btw, bijdrage sociale verzekeringswet en af te dragen inkomstenbelasting.’

Hoe kijk je nu terug op je beslissing om een eigen onderneming te starten?

Ik ben tevreden over mijn besluit om voor mezelf te beginnen. Niet dat ik het al veel eerder had moeten doen. Nee, het was gewoon tijd om dit avontuur aan te gaan en mezelf vrij te maken van de restricties die je vanzelfsprekend krijgt als je in loondienst bent. Alles heeft zijn voor- en nadelen. Niet iedereen is dan ook geschikt voor het ondernemerschap; niet iedereen kan leven met de onzekerheid of je over een paar weken nog werk hebt. Het is een hoop zorgen, maar ik denk dat het vaak goed gaat als je voor veel opties openstaat, jezelf dienstbaar op blijft stellen bij je klant en jezelf eraan overgeeft om dingen te laten gebeuren.

Berust in het onzekere, zolang je er zelf OK onder bent.

Wat waren successen voor jou?

Mijn mooiste succes was dat ik voldoende werk wist binnen te slepen om 2018 positief af te sluiten! Daarnaast ben ik bij de fotoacademie toegelaten tot het derde studiejaar. Nu nog 3 te gaan, inclusief afstudeerjaar.

Voel je thuis

Kom sparren of gewoon een praatje maken

Heb je een dringende vraag, een flinke uitdaging of behoefte aan overleg? Kom dan op woensdagmorgen langs bij Dome-X. Je bent welkom om even te sparren. Gewoon een praatje maken of werken aan één van de flexplekken? Ook daarvoor staat de deur open.

Contact en aanmelden

Onze partners

Starters Succes Oss Bernheze wordt mede mogelijk gemaakt door:

Starters Succes Oss Bernheze Partner Gemeente Bernheze Starters Succes Oss Bernheze Partner Kracht van Oss Starters Succes Oss Bernheze Partner Rabobank