Samenwerken leidt tot succes.

Samenwerken leidt tot succes.

Voor en door ondernemers

Tijdens het laatste StartersBezoek van dit jaar konden ondernemers kennis maken met de directeur van Dalco Food, Marian Wagemakers. Dagelijks werkt zij samen met 100 medewerkers aan smakelijke én succesvolle producten. Van schnitzels, gehaktballen, hamburgers en cordon bleus tot de vegetarische producten die zij in eigen huis ontwikkelen. Zo kun je de producten van Dalco food vinden in het vriesvak bij de plaatselijke Jumbo, maar ook internationaal; van een Italiaanse supermarkt tot in Dubai aan toe.

Aan tafel bij de directie
Maar liefst 13 ondernemers hadden zich aangemeld voor deze bijzondere ontmoeting. Allen benieuwd naar het ondernemersverhaal en de visie van het Osse foodbedrijf. Een unieke gelegenheid om bij het bedrijf binnen te komen en zelfs aan tafel te schuiven bij de directeur om vragen te stellen… Een beetje krap, maar knus nam iedereen plaats aan de vergadertafel in het kantoor van Marian.

Succesvol ondernemen
Marian is vanaf 2013 directeur van Dalco Food. Maar voordat zij deze functie aannam en het stokje van haar vader overnam, heeft zij diverse werkplekken gehad op juridisch vlak. Ze heeft zelfs nog een verleden als zzp’er. Marian: “Ik heb vroeger altijd geroepen dat ik het bedrijf van mijn vader nooit zou overnemen, maar uiteindelijk ben ik er toch voor gevallen. Blijkbaar kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan.” Van thuis uit heeft Marian een portie lef en nieuwsgierigheid meegekregen. Daarbij is ze zelf ook een tikkeltje eigenwijs. “Ik wil niet alles weten, maar meteen proberen, dat is mijn manier van ondernemerschap. Nu is dat bij een overname niet de strategie, je hebt immers de verantwoording van personeel en nog veel meer Opvolgen is een serieuze zaak,” zegt Marian.

Creativiteit en lef
Ze vervolgt haar verhaal: “De basis van het bedrijf was solide, mijn vader had geïnvesteerd in goede machines. Maar de wereld was aan het veranderen. Ik heb mijzelf toen afgevraagd hoe wij, als Dalco Food, op die veranderingen konden aansluiten. Ik ben daarbij uitgegaan van waar we goed in waren. Want weet je wel waar je wel en niet goed in bent? Kritisch zijn is hierbij van belang. Dit maakt je scherp om je positie te ontdekken. Ik denk namelijk dat je als bedrijf vaak goed bent in één tot maximaal drie dingen. Bij ons zijn dat productie en ontwikkeling. Dus zorg dat je geen ‘me-too’ bedrijf bent dat alles wil kunnen, zoek naar de toegevoegde waarde in creativiteit, toon lef en wees nieuwsgierig. Zo zijn wij momenteel bezig met de verwerking van zeewier in onze producten. Dit hoeft niet meteen een succes te zijn. Want ontwikkelen is ook ondernemerschap!”

Maakindustrie
Marian is graag zelf de inspirator maar zorgt er zelf ook voor dat ze geïnspireerd blijft. Daarom vindt ze een open communicatie met klanten erg belangrijk. Want de goede samenwerking maakt dat zij steeds weer de inspiratie vindt om vernieuwende hoogstaande producten te creëren. “Ik ben nog steeds nieuwsgierig naar nieuwe ingrediënten om innovatieve producten te maken. Ik zoek in samenwerking met klanten naar unieke receptuur. Mijn advies aan jullie is dus ook: betrek je connecties en relaties bij je ideeën. Je moet niet alles zelf willen doen. Kijk samen, want samen zie je meer. Denk niet ‘out of the box’ maar blijf binnen je ‘box’ en draai die eens, zodat je het van een ander perspectief bekijkt,” zegt Marian.

Voel je thuis

Kom sparren of gewoon een praatje maken

Heb je een dringende vraag, een flinke uitdaging of behoefte aan overleg? Kom dan op woensdagmorgen langs bij Dome-X. Je bent welkom om even te sparren. Gewoon een praatje maken of werken aan één van de flexplekken? Ook daarvoor staat de deur open.

Contact en aanmelden

Onze partners

Starters Succes Oss Bernheze wordt mede mogelijk gemaakt door:

Starters Succes Oss Bernheze Partner Gemeente Bernheze Starters Succes Oss Bernheze Partner Kracht van Oss Starters Succes Oss Bernheze Partner Rabobank