Een bedrijf starten? Dat doe je het best in Oss!

Een bedrijf starten? Dat doe je het best in Oss!

Voor en door ondernemers

Wie een bedrijf wil starten, kan dat het best doen in Oss. Drie jaar na oprichting bestaat 79 procent van de bedrijven -met twee personen of meer – die in Oss zijn gestart nog steeds. Dit blijkt uit onderzoek dat tv-programma Booming Brabant deed in samenwerking met de Kamer van Koophandel. Het onderzoek ging over de bedrijvigheid in Brabant van 2012 tot en met 2015. Ger Post van Fontys Hogescholen in Tilburg geeft in het tv-programma een toelichting op het Brabantse vestigingsklimaat voor startende bedrijven.

Duidelijk profiel
Behalve in Oss gedijen startende bedrijven ook goed in Den Bosch en Eindhoven. In deze steden doet respectievelijk 77 en 74 procent van de startende ondernemers na drie jaar nog steeds zaken. Breda (69) en Bergen op Zoom (64) scoren van de grote Brabantse steden het slechtst. Het gemiddelde percentage over de grote Brabantse steden bedraagt 77 procent. Volgens Post doen steden er goed aan een duidelijke profiel met betrekking tot het bedrijfsleven te kiezen.

“Een stad als bijvoorbeeld Tilburg doet dit niet. Dat maakt het lastig voor bedrijven om te netwerken. Een gemeente kan daarbij helpen. Sectoren als gezondheid, ICT en media scoren goed. Oss zet hier bijvoorbeeld goed op in”, vindt Post.

KvK_1
Bedrijvigheid
In de steden Den Bosch, Breda en Oss is de bedrijvigheid het grootst. In de provinciehoofdstad zijn er 28 bedrijven per duizend inwoners. Den Bosch wordt gevolgd door Breda dat binnen de gemeentegrenzen 26,5 bedrijven per duizend inwoners telt. Oss staat ook in de top drie van bedrijvigste steden. Die stad herbergt 25,7 bedrijven. De laatste plaatsen worden ingenomen door Helmond (21,2 bedrijven) en Tilburg (19,6 bedrijven).

“Voor starters is het belangrijk om vooraf goed te bedenken in welke stad je je bedrijf begint”, benadrukt Post. “In kleinere gemeenten zijn de overlevingskansen het grootst. Steden als Roosendaal en Bergen op Zoom scoren slecht vanwege hun hun ligging en grootte.”

KvK_2
bron: Omroep Brabant

Voel je thuis

Kom sparren of gewoon een praatje maken

Heb je een dringende vraag, een flinke uitdaging of behoefte aan overleg? Kom dan op woensdagmorgen langs bij Dome-X. Je bent welkom om even te sparren. Gewoon een praatje maken of werken aan één van de flexplekken? Ook daarvoor staat de deur open.

Contact en aanmelden

Onze partners

Starters Succes Oss Bernheze wordt mede mogelijk gemaakt door:

Starters Succes Oss Bernheze Partner Gemeente Bernheze Starters Succes Oss Bernheze Partner Kracht van Oss Starters Succes Oss Bernheze Partner Rabobank Starters Succes Oss Bernheze Partner Dome-X