Creatief denken én ondernemen

Creatief denken én ondernemen

Voor en door ondernemers

Als startende ondernemer moet je nog veel ontdekken. Je krijgt te maken met allerlei nieuwe facetten van het ondernemerschap. Dat vraagt om flexibiliteit en creativiteit. Zeker in deze tijd waar alles draait om verrassende innovatieve ideeën. Maar, creatief denken, hoe doe je dat? Hoe verzin je nieuwe plannen en hoe pas je ze toe? En hoe maak je ze succesvol? Een workshop ‘creatief denken én ondernemen’ gaf inzicht…

Ludieke kennismaking
In het artistieke atelier in Oijen nam de enthousiaste Nicole Kranenburg van Kranenburg coaching, de 13 deelnemers aan de hand. Om hen in een middag creatief te leren denken, te laten ervaren hoe je ideeën opspoort, deze groter maakt en succesvol vertaalt. Omdat de deelnemers elkaar niet kenden, werd de workshop geopend met een voorstelrondje. Hier werd het ‘out of the box’ principe al meteen toegepast. Nicole liet iedere aanwezige een bepaald voorwerp uit een grote groene doos halen. Van dobbelsteen tot schaar en lucifers. Aan de hand van het voorwerp moest ieder zich voorstellen. “Bijzonder om te zien welke associatie of vergelijking mensen hebben bij een voorwerp. Stiekem zegt dit al iets over je persoonlijkheid,” aldus Nicole.

Creatieve flow
Vervolgens werden de deelnemers in drie groepen verdeeld om aan de slag te gaan met drie verschillende activiteiten: een stiltewandeling maken over de dijk, mindmapping en het verbeelden van je kwaliteiten door middel van klei. Telkens wisselde de groepen door zodat elke groep deel kon nemen aan iedere activiteit. Op papierstrookjes stonden kernwoorden als ‘planning’, ‘focus’, ‘tijd tekort’ etc. Steekwoorden waar ondernemerschap soms op vast loopt. Met dit in het achterhoofd gingen de ondernemers druk aan de slag; er werden kleine werkjes geboetseerd, gedachten opgeschreven die vrij waren gekomen na de stiltewandeling en het creatieve denkproces werd geprikkeld tijdens het knippen en plakken van een mindmap. “Deze aanpak is vernieuwend en interactief, dat maakt het interessant. Juist niet theoretisch, maar meteen doen. Dat had ik niet verwacht” aldus een van de deelnemers. Daarnaast werd er volop genetwerkt, aan eigen doelen gewerkt en werden ondertussen ook nog ervaringen gedeeld.

Verrassende wending
Nicole gaf tips en praktijkvoorbeelden om jezelf, je plan of product beter te presenteren en leerde de aanwezigen beter ‘sparren’. Een van de deelnemers: “Het is confronterend om te merken dat je snel in je ‘vertrouwde’ denkpatroon valt. Door deze technieken krijg ik inspiratie en kom ik in een andere denkflow. Nicole heeft mij weten te inspirerend en andere vormen van denken laten ervaren.”

Voel je thuis

Kom sparren of gewoon een praatje maken

Heb je een dringende vraag, een flinke uitdaging of behoefte aan overleg? Kom dan op woensdagmorgen langs bij Dome-X. Je bent welkom om even te sparren. Gewoon een praatje maken of werken aan één van de flexplekken? Ook daarvoor staat de deur open.

Contact en aanmelden

Onze partners

Starters Succes Oss Bernheze wordt mede mogelijk gemaakt door:

Starters Succes Oss Bernheze Partner Gemeente Bernheze Starters Succes Oss Bernheze Partner Kracht van Oss Starters Succes Oss Bernheze Partner Rabobank Starters Succes Oss Bernheze Partner Dome-X