Broodfonds nu ook voor Osse ondernemers

Broodfonds nu ook voor Osse ondernemers

Voor en door ondernemers

Broodfondsen voor zelfstandig ondernemers zijn door heel Nederland in oprichting. In de omgeving van Oss is nu belangstelling voor een extra informatieavond. Nederland telt inmiddels 159 broodfondsen met meer dan 6000 deelnemers.
Het eerste broodfonds werd in 2006 in Utrecht bedacht en opgericht door kantoorgenoten van een zieke ondernemer die geen inkomen meer had. Het werd na gebleken succes verder ontwikkeld. De BroodfondsMakers, deelnemers van het eerste broodfonds, geven op deze avond advies aan ondernemers die zelf een broodfonds willen oprichten.
Bekijk de beknopte video met uitleg.

Lokaal initiatief
In lokaal verband kunnen Osse ondernemers onderling hun inkomen regelen als zij door ziekte tijdelijk niet kunnen werken. Initiatiefnemer voor deze bijeenkomst in Oss is ondernemerscollectief Bizztopia, dat gevestigd is in de voormalige Pauluskerk in Oss.

Informatieavond
Tijdstip: Maandag 26 oktober (19.00 uur inloop) start 19:30 uur
Locatie: Bizztopia, Oude Litherweg 2, Oss
Entree: na persoonlijke aanmelding via broodfonds@bizztopia.nl

De avond wordt volledig gefaciliteerd door ondernemerscollectief Bizztopia. Om de kosten niet al te hoog op te laten lopen zal een vrijwillige bijdrage in de kosten bijzonder worden gewaardeerd.

Vangnetten
Zelfstandigen kunnen bij ziekte geen beroep doen op bestaande sociale voorzieningen. Tweederde van alle ondernemers heeft zich ook niet bijverzekerd. Voor veel mensen is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te kostbaar, sommigen worden geweigerd. Het broodfonds is een praktisch en betaalbaar alternatief. Het is een lokaal collectief waarin ten hoogste 50 zelfstandig ondernemers elkaar steunen met schenkingen als zij tijdelijk arbeidsongeschikt raken.

Hoe werkt het?
Een broodfondsdeelnemer betaalt geen premie maar zet elke maand een bedrag opzij op zijn persoonlijke broodfondsrekening. Zolang er niemand ziek is, bouw je met elkaar reserves op. Als iemand ziek wordt, krijgt hij van alle andere deelnemers tientallen kleine schenkingen. Deze schenkingen zijn samen genoeg om van te leven. Het bedrag dat de deelnemer maandelijks stort op zijn broodfondsrekening is gekoppeld aan de hoogte van het inkomen. Wie voor een lager schenkingsniveau kiest, legt minder opzij. Als een deelnemer uit zijn broodfonds stapt vanwege een vaste baan of verhuizing, beschikt hij zelf weer over het tegoed.

Vertrouwen
Het broodfonds is er voor alle soorten zelfstandige ondernemers, zowel zzp’ers als ondernemers met een BV of VOF. Er is geen bijzondere kennis voor een broodfonds nodig, wel vertrouwen. “Deelnemers moeten samen beslissingen nemen. Het succes van een broodfonds hangt dus samen met het vertrouwen dat mensen elkaar schenken”, legt bedenker Biba Schoenmaker uit “Schaalvergroting, anonimiteit en overheadkosten maken verzekeringen duur. Broodfondsen blijven betaalbaar omdat ze klein, lokaal en transparant zijn.”

* Broodfondsen besturen zichzelf met de hulp van de BroodfondsMakers-administratie. Daarnaast moet iedere deelnemer minstens een jaar van zijn onderneming kunnen leven en dit met jaarcijfers aantonen.

Voel je thuis

Kom sparren of gewoon een praatje maken

Heb je een dringende vraag, een flinke uitdaging of behoefte aan overleg? Kom dan op woensdagmorgen langs bij Dome-X. Je bent welkom om even te sparren. Gewoon een praatje maken of werken aan één van de flexplekken? Ook daarvoor staat de deur open.

Contact en aanmelden

Onze partners

Starters Succes Oss Bernheze wordt mede mogelijk gemaakt door:

Starters Succes Oss Bernheze Partner Gemeente Bernheze Starters Succes Oss Bernheze Partner Kracht van Oss Starters Succes Oss Bernheze Partner Rabobank